Vianočná kapustnica ako od babičky

Aké by to boli Vianoce bez kapustnice? Dokonalé spojenie chutí kyslej kapusty a údeného mäsa si zamiloval iste každý Slovák. Sme tiež presvedčení, že každý má doma svoj vlastný recept na tú najlepšiu vianočnú kapustnicu. V tomto článku si popíšeme základný recept na kapustnicu, ktorý si môžete vylepšiť už podľa seba.

Kapustnica je jedným z najtradičnejších slovenských jedál, ktoré nesmie chýbať na vianočnom stole. Táto bohatá, kyslá kapustová polievka má v rôznych regiónoch svoje variácie, no základné ingrediencie ostávajú nemenné: kyslá kapusta, sušené hríby, údené mäso a klobása. Dokonalý výsledok závisí  najmä od kvality použitých surovín a správnej prípravy.

Na kapustnicu potrebujeme

  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g údeného mäsa (údené rebrá alebo koleno)
  • 200 g klobásy (údená slovenská klobása)
  • 100 g sušených hríbov (najlepšie dubáky)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 6–8 guľôčok čierneho korenia
  • 6–8 guľôčok nového korenia
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1 PL bravčovej masti (alebo oleja)
  • Soľ podľa chuti
  • 2–3 zemiaky (voliteľné)
  • Kyslá smotana (voliteľné na podávanie)
NÁŠ TIP!
Pre čo najlepšiu chuť kapustnice používajte len kvalitné suroviny. Medzi ne patria určite aj naše DIAMON GAZDOVSKÉ ÚDENINY. Celú ponuku nájdete vo vybraných obchodoch COOP Jednota, CBA VEREX, Ko.MA.Co alebo čoskoro v našom e-shope.

Postup

Sušené hríby si vopred namočte v teplej vode na približne 30 minút, aby zmäkli. Vodu z hríbov nevylievajte, neskôr ju použijete na dochutenie kapustnice.

Údené mäso si tiež uvarte vopred. Do vody k údenému pridajte bobkové listy, celé čierne a nové korenie. Dĺžka varenia závisí od hmotnosti mäsa – 1kg mäsa varíme 1 hodinu. Keď je mäso hotové, vyberte ho z vody, nechajte trochu vychladnúť a následne ho nakrájajte na menšie kúsky. Vodu nevylievajte, použijeme ju do polievky.

Ak máme pripravený vývar z údeného, môžeme si  pripraviť  základ pre kapustnicu. Na bravčovej masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte mletú sladkú papriku a prelisovaný cesnak. Základ zalejte vývarom z údeného mäsa a pridajte kyslú kapustu, hríby aj s vodou a tiež klobásu.  Ak je kapusta príliš kyslá, alebo chcete menej kyslú polievku, môžete ju jemne opláchnuť. Kapustnicu varte ďalších 30–45 minút na miernom ohni, aby sa chute prepojili. Ak máte radi hustejšiu kapustnicu, môžete pridať do nej aj vopred uvarené zemiaky. 

Po uvarení kapustnicu podľa potreby osoľte. Buďte však opatrní, lebo údené mäso je pomerne slané, aj samotná kapusta sa často predáva v slanom náleve. Z polievky vyberieme klobásku, ktorú si nakrájame a vrátime späť do polievky spolu s údeným mäsom. Ak sa vám zdá kapustnica málo kyslá, môžete pridať lyžicu octu.

Kapustnicu podávajte s chlebom a môžete ju ozdobiť lyžicou kyslej smotany, ktorá pridá jemnosť a vyváži kyslosť kapusty.

Dobrú chuť!

DIAMON KAPUSTNICA

ZDIEĽAŤ

Facebook
LinkedIn