Ako správne variť údené mäso

Údené mäso je chutnou a obľúbenou súčasťou mnohých jedálničkov. Možno málokto vie, že  si jeho príprava vyžaduje špecifický postup, vďaka ktorému si zachová lahodnú chuť a textúru. Preto sme pre vás pripravili tento článok, ktorý vám poskytne tipy a kroky, ako správne variť údené mäso tak, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok.

Výber údeného mäsa

V obchodoch a nákupných reťazcoch môžete bežne kúpiť aj údené mäsa v sieťke, ktoré však môžu zodpovedať nižšej kvalite. Takéto údeniny prechádzajú nástrekom a ďalším spracovaním, aby si udržali svoj tvar a chuť. Majte na pamäti, že výber kvalitného kúsku ovplyvní výsledok na vašom tanieri a v konečnom dôsledku aj na vašom zdraví. Preto vždy radšej pozerajte na kvalitu ako cenu.

Kvalitné údené mäso by malo vyrobené z jedného kusu mäsa, ktorý sa nasolí a vyúdi. Takéto údené má prirodzenú vôňu dymu a štruktúru mäsa.

Príprava mäsa pred varením

Údené mäso býva často veľmi slané, preto je vhodné ho pred varením namočiť do studenej vody, ideálne na 1–2 hodiny, aby sa nadbytočná soľ odplavila. Ak sa jedná o veľmi slaný kus mäsa, môžete ho nechať máčať aj dlhšie, pričom vodu vymieňajte každú hodinu. Tento krok zaručí, že výsledné mäso nebude príliš slané a jeho chuť bude vyvážená.

100% mäso
My v DIAMONE pripravujeme počas sviatkov vlastné GAZDOVSKÉ ÚDENINY. Ide o najkvalitnejšie kusy mäsa bez chémie, ktoré spestria každý sviatočný stôl. Celú ponuku nájdete vo vybraných obchodoch COOP Jednota, CBA VEREX, Ko.MA.Co alebo priamo na našom e-shope.

Varenie mäsa

Údené mäso sa varí pomaly, aby sa uvoľnili všetky jeho chutné šťavy.

Údené mäso vložíme do vriacej vody bez soli. Na dochutenie môžeme použiť bobkový list a pár zrniek nového korenia. Údené najskôr varíme na silnom plameni 2 – 3 minúty. Vďaka tomu sa zatiahne a ostane vo vnútri šťavnaté. Následne plameň stíšime a pokračujeme vo vare na miernom plameni pod bodom varu, približne pri teplote vody cca 80 – 85°C. Počas prvých 10–15 minút varu sa na povrchu vody môže vytvoriť pena. Tento biely povlak treba odstrániť lyžicou, aby sa mäso varilo v čistej vode. Celkový čas varenia závisí od hmotnosti mäsa. Údené varíme tak dlho, koľko váži. Ak má údené mäso 1kg, varíme ho 1 hodinu.

Údené necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Zachová si tak farbu a zostane šťavnaté. Vývar z údeného mäsa môžeme použiť ako základ pre rôzne polievky

Údené mäso sa dá servírovať na mnoho spôsobov. Môžete ho podávať s kapustou a zemiakmi, horčicou, chrenom, alebo ho pridať do rôznych tradičných jedál ako sú fazuľová polievka, guláš či šošovicový prívarok.

Veríme, že ak dodržíte tento postup pri varení, bude údené mäso vždy skvele pripravené a lahodné.

Dobrú chuť!

udene maso diamon
udeniny diamon

ZDIEĽAŤ

Facebook
LinkedIn